Balanç i millors lectures de l’any 2017

2017 ha estat un bon any per a mi.

Com a escriptor he publicat la meua opera prima, el llibre de microcontes Els híbrids minvants a Edicions SECC (i el seu germà petit, Els híbrids encara més minvants que considero com si fos el mateix llibre) i també m’han publicat dos relats més llargs: “OrangeShots, a la revista Inèdits, i “Projecte Minairó” a l’antologia Bestiari, d’Edicions SECC. Estic molt agraït que m’hagin donat la confiança de voler publicar les meues obres i encara més sabent que soc un autor encara jove i inexpert. Moltes gràcies a les editores!

Com a traductor, tampoc em puc queixar. He tingut l’honor de traduir el relat “L’exili d’en Barnaby” del gran Mike Resnick (que he tingut l’honor de conèixer a la CatCon d’aquest any).  A més, juntament amb la Judit Casademont, vam traduir per al diari Núvol, el relat “L’ou” d’Andy Weir. També he traduït tres relats més per a la revista Catarsi: “L’assaltadora”, de Simon Kewin; “La gent invisible” de Margaret Killjoy; i “Penélope”, de Pablo Arreche. I per acabar-ho d’adobar, un relat que vaig traduir l’any passat, “Vacui Magia” de L. S. Johnson, va rebre el premi Ictineu com a millor relat fantàstic traduït.

I com a lector també ha sigut un any fantàstic. He llegit 64 llibres, repartits en 14.838 pàgines, que fan una mitjana de 40 pàgines per dia o uns 5 llibres al mes. És millorable, però estic orgullós de les lectures. I, finalment, us deixo les meues millors lectures d’aquest any 2017, que són les que he concedit 5 estrelles al meu compte de Goodreads:

Assaig sobre la ceguesa, José Saramago.

De sobte, un conductor es queda completament cec mentre està aturat en un semàfor en vermell. Aviat, tant la seva dona com el metge que el va a visitar, i alguns dels seus pacients, perden la vista a causa d’una epidèmia que s’expandeix d’una manera fulminant. La dona del metge no s’ha quedat cega, però ho amaga amb la intenció d’acompanyar el seu marit al centre que han preparat les autoritats per aïllar els cecs. L’epidèmia no s’atura i els ulls de la dona veuran horroritzats un infern on centenars de cecs hauran de lluitar per sobreviure a qualsevol preu.

Farishta, Marc Pastor

Acaba d’acomplir els divuit anys i la Farishta, desinhibida i valenta, ja ha trobat la feina de la seva vida. Som al 1993, i la companyia russa Iefremov-Strugatski l’ha contractada per atendre les famílies riques que viuen en un complex d’illes privat a la Polinèsia francesa, on se’ls ha garantit que podran educar els fills sense cap risc. En aquell aparent paradís coneixerà ben aviat l’amor. Però també, a poc a poc, es veurà atrapada en un seguit d’esdeveniments inquietants que posaran en dubte la veritable naturalesa de la seva feina i el fosc negoci dels poderosos que l’han contractada. Quina és la missió inconfessable d’aquelles famílies? Per què estan aïllades del món? De debò ho han sacrificat tot pels seus fills? En un clima de tensió creixent, amb la certesa de no poder confiar en ningú i amb el temor de tenir la vida en joc, a la Farishta només li queda una pregunta per respondre: és massa tard per escapar?

Elantris, Brandon Sanderson

La ciudad de Elantris, poderosa y bella capital de Arelon, había sido llamada la «ciudad de los dioses ». Antaño famosa sede de inmortales, un lugar repleto de poder y magia, Elantris ha caído en desgracia. Ahora sólo acoge a los nuevos «muertos en vida» postrados en una insufrible «no-vida» tras una misteriosa y terrible «transformación». En un único volumen, una maravillosa historia de la moderna fantasía en que la política, el amor y, también, la religión desempeñan un papel extraordinario.

Kirinyaga, Mike Resnick

Koriba es mundumugu y guardián de la colonización de Kirinyaga, un planeta bautizado en honor a la montaña sagrada de los kikuyus y que, bajo la supervisión del Consejo Eutópico, alberga la utopía con la que soñaban los más apegados a la cultura ancestral de la sabana: una sociedad que recuperase el estilo de vida kikuyu previo a la colonización europea. Con todas las consecuencias.

Ready Player One, Ernest Cline

Som a l’any 2044 i, com la resta de la humanitat, en Wade Watts prefereix mil cops el videojoc d’OASIS al món real, cada cop més tèrbol. D’aquest videojoc es diu que amaga les diabòliques peces d’un trencaclosques que condueix a una fortuna incalculable. Les claus de l’enigma es basen en la cultura de fi nals del segle XX i, durant anys, milions d’humans han intentat desxifrar-lo sense èxit. Fins que en Wade aconsegueix resoldre el primer trencaclosques del premi i, a partir d’aquest moment, ha de competir contra milers de jugadors per aconseguir el trofeu. L’única manera de sobreviure és guanyar, però per fer-ho haurà d’abandonar la seva existència virtual i enfrontar-se a la vida i l’amor a la vida real, un món del qual sempre ha intentat escapar.

La mà esquerra de la foscor, Ursula K. Leguin

Dos éssers definitivament allunyats per causes biològiques se senten decididament units en una aventura vital sota l’ombra benèvola de la utopia. Ai, enviat de l’Ekumen dels Móns, s’enfronta a la mesquinesa humana d’un planeta fred i hostil en la seva missió per fer més àmplia i forta la unió de planetes que s’estén enllà, lluny de la llum del nostre Sol. Els habitants d’Hivern, ambigus com són, posaran en perill la seva acció i també el seu propi futur

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s